Jag är en syrisk flykting. Så här förändrade Bitcoin mitt liv

Tey Elrjula är en teknisk entreprenör, en flykting och författaren till „The Invisible Son“, nu tillgänglig för försäljning .

Bitcoin Code är bra för allt du behöver. Jag har använt den för att beställa pizza och bygga en uppfyllande karriär, trots alla typer av svårigheter.

Jag har använt bitcoin i åratal eftersom min familj behöver det, inte för att jag tycker om spekulativ handel. 2013 introducerades jag för cryptocururrency medan jag arbetade med programvaruingenjörer i Nederländerna. Min idé var att om vi skapade pengar från kod, skulle pengar bli ett sätt att kommunicera och dess värde skulle representera samhället.

Sanningen om Bitcoin och Hezbollah i Libanon

Jag brukade skicka pengar från Nederländerna till min familj i Libanon två gånger i månaden, och avgifterna dödade mig. Ännu värre var de långa väntelinjerna vid pengaröverföringsbutiker tortyr. Det finns fortfarande många oöverstigliga begränsningar för pengetransaktioner, särskilt de som utesluter stora befolkningar runt om i världen.

Till exempel har ett betydande segment av människor i Saudiarabien inte uppehållstillstånd och kan inte överföra pengar till sina familjer i länder som Indien eller Pakistan. Bitcoin har inte dessa begränsningar eller innebär orimliga transaktionsavgifter.

Senare 2013 startade jag en Facebook-grupp på bitcoin. Jag modererade sidan och hade diskussioner med många av de 10 000 personerna som kom dit, de flesta var från Egypten. Jag träffade många intressanta människor i den gruppen, till exempel Abdullah Almoaiqel. Abdullah är nu medgrundare och partner till Rain , som är det första reglerade digitala valutaväxlingen i Mellanöstern. Företaget är baserat i Bahrain och verkar från Bahrain och Egypten.

Sedan 2014 började allt gå fel. Mitt europeiska uppehållskort gick ut i slutet av det året och det pågick ett krig hemma. Folk sa att Hezbollah, den lokala milisen, kämpade för att hålla ISIS ur Libanon.

Hälften av Syrien översvämmade i Nederländerna då, och smugglare var aktiva på andra sidan Europa. Jag köpte en liten bok för att lära mig att be i islam och började sedan öva på mina böner och lyssna på Koranen. Jag började också lyssna på Sayed Hassan Nasrallahs tal, hans skäl och uppmaningar att slåss tillsammans med Hezbollah i Syrien. Jag övergav mig till mitt öde att deporteras till Syrien eller Libanon.

Sömnlösa nätter gick, med Facebook-sidorna som kontinuerligt sände bilder av krigets brutalitet i Syrien. Jag ville inte vara en del av detta

Den 11 september 2014 förlorade 500 migranter sina liv i Medelhavet och försökte korsa till säkert land. Det var i det ögonblicket som jag insåg hur välsignad jag var i Europa och övergav mig till idén att bli flykting.

Under tiden fortsatte jag att arbeta på Facebook-sidan jag körde med en topp egyptisk programvaruingenjör och tidig adopter av bitcoin. De egyptiska bitcoinanvändarna höll mig upptagen. Jag pratade med många människor och svarade på deras frågor om gruvprocessen, prisspekulation, köp bitcoin och säljer den. De visste att jag modererade från Holland, men visste inte att jag nu var delvis okokumenterad.

Jag fyllde 30 i lägret och ljög för mina föräldrar och berättade för dem att jag var i min fina europeiska lägenhet och väntade på att invandringsmyndigheterna skulle förnya mitt hemvist. Ingen visste att jag bodde tillsammans med de andra arabiska flyktingarna i ett läger förutom mig.

Flyktingar har inte ID, så de kan inte ha bankkonton. De känner inte någon i Nederländerna, inte minst än. Bitcoin blev en ännu större del av mitt professionella arbete. Den ständiga exponeringen för krypto landade mig översättningsjobb för reportrar som täckte bitcoin-berättelser.

På soliga dagar tjänade jag några hundra euro som en spärragent som anslöt köpare och säljare av bitcoin. I juli 2015 fick jag ett teknisk expertcertifikat från University of Nicosia och registrerade mig på bitcoin blockchain. Slutligen fick jag legitimation, en professionell och inte längre en hobby.